Ce este pectina și în ce alimente o găsești?

Ce este?

Îți place dulceața pe pâine prăjită dimineața? Sau ești mai mult o persoană care preferă marmelada? Ce zici de sosul de merișoare sau jeliciile De La Georgia? Fără pectină, care oferă structură, aceste dulciuri nu ar fi altceva decât lichide care curg. Chiar dacă oamenii fac dulceață de sute de ani, pectina a fost izolată pentru prima dată în 1825 de un chimist și farmacist francez, pe nume Henri Braconnot. Numele de „pectină” provine de la cuvântul grecesc pektikos, care înseamnă „înghețat” sau „închegat”. Pectina este un carbohidrat, mai precis o fibră solubilă, care se găsește, în mod natural, în pereții celulari ai plantelor și fructelor. Rolul ei major este să țină la un loc celulele, prin umplerea spațiului dintre acestea, conferindu-le formă și o anumită rigiditate. 

Unde se găsește?

Fructe precum merele, coacăzele, agrișele și citricele au un conținut ridicat de pectină, în timp ce fructele mai moi, cum ar fi căpșunile, piersicile și cireșele au, în general, un conținut scăzut de pectină. Fructele cu conținut scăzut de pectină pot fi, însă, folosite pentru a se transforma în gem sau jeleu, dar conținutul de pectină trebuie crescut. Acest lucru se poate face prin adăugarea de fructe cu conținut ridicat de pectină sau adăugarea de pectină suplimentară separat, fie sub formă de pudră, fie sub formă lichidă. Pectina din comerț este, de obicei, extrasă din resturile de mere presate (numite tescovină) sau din părțile interioare albe ale cojilor de citrice, care sunt produse secundare ale producției de suc de fructe. Pectina se folosește ca agent de îngroșare, de aceea este listată ca aditiv alimentar sub numărul E440.

Proprietăți

Pe lângă faptul că este folosită ca agent de îngroșare sau stabilizator pentru alte produse alimentare, aceasta este folosită și în domeniul farmaceutic. Proprietățile sale de gelifiere o face potrivită pentru a fi utilizată în controlarea hemoragiilor, prin reducerea timpului de coagulare a sângelui. Pectina mai poate fi folosită și pentru a ajuta la reducerea colesterolului sau ca profilactic împotriva otrăvirii cu substanțe toxice.

Beneficii

Pectina și fibrele alimentare, în general, oferă diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv pentru ameliorarea gastroparezei, îmbunătățirea funcției fizice a intestinului, reducerea absorbției de glucoză și colesterol. Pectina este recunoscută ca un prebiotic care nu este dezintegrat nici de saliva umană, nici de acidul gastric și este rezistentă la pepsină și tripsină (enzime prezente în sucul gastric, cu rol în descompunerea alimentelor ingerate). Mai multe studii au demonstrat că pectinele din diferite surse, cum ar fi mărul sau citricele, ar putea servi drept surse valoroase de energie pentru bacteriile intestinale. Pectina modelează compoziția și diversitatea florei intestinale, ameliorează inflamația intestinală, previne dezvoltarea aterosclerozei (îngustarea arterelor trasportatoare de sânge, din cauza depunerii de plăci și grăsime), suprimă creșterea în greutate și acumularea de grăsime. Studiile de laborator au arătat că pectina este capabilă să activeze procesele de formare și maturizare a celulelor sangvine.

Pe scurt, rezumând informațiile prezentate, beneficiile consumului de pectină se manifestă prin: 

  • îmbunătățirea metabolismului, 
  • reducerea cantității de colesterol din sânge,
  • controlarea bunei funcționări a tractului gastro-intestinal,
  • refacerea microflorei intestinale,
  • ajutorul oferit în eliminarea toxinelor, sărurilor și altor substanțe nocive,
  • generarea senzației de sațietate, pectina fiind o substanță care nu conține calorii.

Jeleurile De La Georgia 

Jeleurile De La Georgia sunt numai bune ca să simți pe pielea ta toate beneficiile pectinei. Ele vin sub multe forme și dimensiuni: la borcan sau la baton, toate având concentrația optimă de pectină necesară organismului uman. Jeleurile delicioase, transformate în jelicii, sunt mici bucăți artizanale din fructe (căpșune, piersici, mere, smochine, vișine), lavandă, ghimbir, trandafir, cacao sau ghimbir, gata să-ți fie un ajutor de nădejde, pentru o viață colorată cu energia extrasă direct din fructe. Un aport crescut de fructe citrice și mere este cel mai bun mod și natural mod de a consuma pectină!

Share!

Citește și

Meniu

Folosim cookie-uri externe de la site-uri de social media sau pentru analiza traficului pe site. Politica de Confidențialitate.

Bun Venit!