Noi, cei De La Georgia, ţinem mult la tradiţii şi punem în tot ceea ce facem un strop din dăruirea pe care o aveau bunicii noștri. Iar când vine vorba despre desertul copilăriei, gândul ne zboară la clătitele cu dulceață, care ne așteptau, în fiecare weekend. Pe cât de bune erau clătitele unse cu dulceața făcută în casă, pe atât de preţioase şi râvnite erau momentele petrecute împreună, acasă.
Rețeta de clătite cu gem ne oferă o portiță prin care să ne întoarcem la acele zile lipsite de griji, în care casa mirosea a dulce, dis-de-dimineață, iar sfârâitul untului în tigaie promitea un răsfăţ pe cinste. Era o bucurie de fiecare dată când vedeam cum se pregăteşte tigaia, se bat ouăle şi borcanele de dulceaţă ieşeau la iveală din cămară.
Pentru cei care mai păstrează tradiţia clătitelor în familie, vă propunem cea mai uşoară şi rapidă reţetă pentru clătite fragede și aromate, umplute cu dulcețurile De La Georgia.
Aveţi nevoie de:
- 500 ml lapte
- 250 g făină
- 150 g dulceață (orice sortiment e pe gustul tău)
- sare
- 75 ml ulei sau 25 g unt
- 2 ouă
- 1 plic de zahăr vanilinat
- 50 ml apă minerală
Paşii de preparare:
Compoziţia:
- Într-un bol încăpător spargem ouăle și adăugăm puțină sare. Cu ajutorul unui tel, le batem bine.
- Adăugăm zahărul vanilinat și continuăm să amestecăm până când acesta s-a încorporat.
- Adăugăm și laptele, puțin câte puțin, și câteva linguri de făină.
- La final, punem apa minerală și continuăm să adăugăm restul de făină treptat, amestecând continuu.
- Dacă se optează pentru unt, la final se adaugă untul topit, amestecând în continuare.
Notă: Cocoloașele care apar în compoziție se vor desface la prăjit. Nu e nicio grijă!
Gătirea:
Ungem tigaia cu puțin ulei. Îl lăsăm să se încingă bine, apoi turnăm 1 polonic de compoziție, cât să acopere întreaga suprafaţă a tigăii.
Notă: Dacă ai optat pentru varianta cu unt, nu mai ai nevoie de acest pas pe durata operațiunii.
- Când clătita s-a rumenit ușor pe o parte, o desprindem de tigaie prin mișcări atente şi o întoarcem pe cealaltă parte. Clătitele sunt gata, când se desprind ușor de pe margini.
- Repetăm acești paşi până terminăm toată compoziția.
Pregătirea:
Ungem fiecare clătită cu dulceață şi o împăturim dintr-un capăt în altul. Pentru o experienţă autentică, îţi recomandăm dulceaţa de prune şi dulceața de măceşe, din gama noastră de dulceţuri De La Georgia, făcute după reţetele tradiţionale.
Repetăm procesul cu fiecare clătită și le savurăm fierbinţi, alături de cei dragi nouă, în jurul mesei.
Poftă mare la clătite delicioase cu dulceaţă, ca-n copilărie!